Za 10 ili 12 godina do hifza Kur’ana

Za 10 ili 12 godina do hifza Kur’ana..

Podijeli sa drugima i zbog sevapa:

Hifz Kur’ana je posebno putovanje u život onih koji se na njega otisnu. Učiti, pamtiti i ponavljati Kur’an je neopisiv užitak koji znaju jedino oni koji su ga iskusili. Kur’an nas oplemenjuje, odgaja. Donosi nam bereket u vremenu ali iu ostalim životnim aktivnostima. Daje bistrinu umu. Ojačava memoriju. Ubrzava pamćenje. Sa Kur’anom je toliki bereket da ne postoje riječi kojima bi se mogao opisati.

U životu sam susrela mnogo osoba koje bi željele biti hafizi Kur’ana. Međutim, željeti jeste osnova ali ne i dovoljno za hifz. Željeti, a ne učiniti ništa isto je kao i ne željeti, ne daje nikakve rezultate. Da bi se naše želje ispunile a cilj – nužno je uložiti i trud. A Allah je obećao da će trud nagraditi rezultat. Izgovori mogu postojati. Oni su dokazi da želja nije dovoljno jaka. Ne moramo postati hafizi Kur’ana za godinu, dvije ili tri. Ali, ako krenemo na put hifza i budemo vrijedni – makar prošla i jedna decenija- poput mrava koja nanosi hranu u svoje skladište… ​​i mi ćemo u naš život unijeti Kur’an. I to cijeli. Dio po dio.

Neko će možda reći da je daleko nešto činiti na deset ili dvanaest godina unaprijed. Možda izgleda da jeste ali cilj nije samo zapamtiti Kur’an. Cilj je sroditi se s njim. A objava Kur’ana je trajala čak 23 godine! Dakle, to je proces. Zamislite tih 10 ili 12 godina ako ne učite ništa? Proći će svakako. Samo bez Kur’ana, sa ogromnom prazninom.

Ako se sjećate dječije pjesmice: “Zrno po zrno-pogača, kamen po kamen- palača…” Isto tako, ajet po ajet, nova sura. 114 novih sura- cijeli Kur’an.

Donosim vam jedan svoj program hifza, posebno namijenjen za djecu, starije osobe ili osobe sa malo slobodnog vremena.

Sedmično do nove sure (ne veće od stranice i po) ili jedne stranice:

Prvi dan: 1-2 sata slušajte određenu suru ili stranicu da uči učač. Može i duže, dok kuhate, odmarate, vozite se ili čistite, ili djeca dok se igraju.

Drugi dan: Suru ili stranica samo iščitavate 1 sat.

Treći dan: Suru ili stranicu podijelite u 2-3 dijela. Učite napamet prvi dio.

Četvrti dan: Ponavljate prvi dio i pamtite drugi dio.

Peti dan: Ponavljate prvi i drugi i pamtite treći dio.

Šesti dan: Ponavljajte cijelu suru ili stranicu više puta dok se “ne slegne”.

Sedmi dan: Odmor i ponavljanje ranije naučenog.

Nadam se da će vam biti od koristi, inšaAllah.

Ne bojte se započeti neki hajr. Odbacite strahove. Ojačajte volju. Uložite trud. Radujte se svakom novom koraku- ma koliko sitan bio.

(NUR SVJETLOST ISLAMA SAJT)

Empfohlene Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *