VEČERAS je ODABRANA NOĆ LEJLETUL – BEDR – Ne propustite DA JE PROVEDETE U IBADETU

Muslimani širom svijeta večeras obilježavaju Lejletul- Bedr, noć bitke na Bedru, koja je bila najznačajnija bitka i historijii islama i muslimana, bitka u kojoj je malobrojna grupa porazila mnogobrojnu. Lejletul-Bedr nastupa u akšam, 7. aprila 2022. godine.

Na brdu Bedr, blizu grada Medine, 17. ramazana 624. godine dogodila se prva bitka u historiji islama.

Muslimana je u toj historijskoj bitki bilo 314, a njihovih neprijatelja, idolopoklonika je bilo 1.300. Iako brojčano slabiji, muslimani su, predvođeni Muhammedom, a.s., vojno porazili neprijatelje. O toj pobjedi se u svetoj knjizi muslimana Kur’anu kaže:  

“Allah vas je pomogao i na Bedru, kada ste bili malobrojni – zato se bojte Allaha, da biste bili zahvalni! 

 kad si ti rekao vjernicima: “Zar vam neće biti dovoljno da vam Gospodar vaš tri hiljade meleka u pomoć pošalje?

Hoće! Ako budete izdržljivi i poslušni, i ako vas oni napadnu odmah, Gospodar vaš će vam poslati u pomoć pet hiljada meleka, sve obilježenih.”

To je Allah učinio da vas obraduje i da time pouzdanje u srca vaša ulije – a pobjeda dolazi samo od Allaha, Silnoga i Mudroga –

da jednu skupinu nevjernika uništi ili da ih osramoti, te da se vrate razočarani.”

Ali ‘Imran 123 – 127

Bitka na Bedru je inspiracija muslimanima i potvrda da brojčani odnos snaga nije presudan, već iskrena vjera i to je znak da je snaga u jedinstvu muslimana.

 

NAJBOLJA SADAKA JE SADAKA U RAMAZANU  – UDJELITE SADAKU ZA IZGRADNJU NAŠE PRVE DŽAMIJE PREKO FORME ISPOD (Možete je prevesti na bosanki klikom u lijevom uglu sajta)

 

Empfohlene Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *