Ramazan – jedinstvena prilika za promjenu

Ramazan – jedinstvena prilika za promjenu

Podijeli sa drugima i zbog sevapa:

U blagoslovljenom mjesecu Ramazanu se desila ogromna promjena za cijelo čovječanstvo, počela je objava Kur’ana Časnog. Ramazan upravo stiže. Podsjećam nas iznova da je vrijeme za promjene, za nove korake. Svako od nas ima slabost, propust. Svako od nas ima dio sebe na kojem bi trebalo „poraditi“. Upravo sada, idealna je prilika.

Sada je idealna prilika da počnemo obavljati namaz – ukoliko do sada nismo.

Sada je idealna prilika da svoje odijevanje uskladimo sa Allahovim propisom da se okrunimo hidžabom .

Prilika je i da napustimo cigarete, pornografiju, kladionicu – svaki haram.

Prilika je i da osnažimo svoju vezu sa Kur’anom . Možda da počnemo pamtiti Kur’an ? Ili da naučimo sufaru ?

Ramazan je divna prilika da povećamo svoj istigfar (pokajanje), učenje salavata, zikra …

Ramazan. Milost Allahova ukazana nama. Svake godine iznova. Kao podsjetnik- da vrijeme je za promjene. Alarm koji zvoni: da nam je možda baš ovaj Ramazan posljednji. Možda nam je baš sada posljednja prilika. Jer ko zna, ko nam još garantuje- da ćemo sljedeći dan dočekati.

__________________

Kako mogu da promijenim svoj život?

Čvrsto odluči da želiš učiniti sve što je u tvojoj moći da budeš bolji/bolja. Nemoj ocjenjivati ​​ni najmanju promjenu, niti činjenje najmanjeg dobrog djela, niti ostavljanje u tvojoj percepciji najmanjeg lošeg djela.
Napravi barem okvirni plan.

U njemu definiraj ono što želiš činiti (npr. obavljati namaz redovno), kao i ono što želiš ostaviti (npr. cigareta). Negdje na sebi vidno mjesto napiši podsjetnik: „Radi Tebe, Gospodaru. Radi Tvoga zadovoljstva.“ Napiši sebi kao podsjetnik i 6. ajet sure Fatir: „Šejtan je, zaista, vaš neprijatelj, pa ga takvim i smatrajte!“

Uputi iskrenu dovu svome Gospodaru i zamoli Ga da ti pomogne i olakša istrajnost u dobru. Nakon što čvrsto odlučiš, osloni se na Njegu: „A kada se odlučiš, onda se pouzdaj u Allaha, jer Allah zaista voli one koji se uzdaju u Njegu.“ (sura Ali Imran, 159)

Na kraju svakog dana zapiši koliko si uspio/ uspjela u svome naumu. Budi samokritičan/na, ali i podržava svoj makar i najmanji napredak. Sljedeći dan se potrudi da budeš još bolji/a.
Povećaj činjenje dobra svake vrste. Doista dobro uništava zlo, a dobra djela brišu loša. Sjeti se, kako divnog Gospodara imaš!

Kada poželiš učiniti grijeh, sjedi. Razmisli. Sjeti se koliko je slast nakon grijeha bila kratkoročna, a očaj i praznina dugoročni. Sjeti se da te ovisnost o nečemu zapravo čini duboko nesretnim, obmanjujući te prividnom srećom. Budi siguran/na da ti to ne treba u životu. Tebi treba istinska sreća, ona koja nije vezana ni za koga, osim za tvog Gospodara.
Čvrsto vjeruj da činiš pravu stvar u svom životu. Činiš dobro sebi. Po prvi put sebe istinski voliš- jer upravo počinješ da slaneš o svojoj duši.

Veži se za džamiju, za dobro društvo. Ono koje će te podsticati na dobro, a od zla odvraćati. A ne za ono što će, uslijed svoje izgubljenosti, pokušati podcijeniti svaki vaš pokušaj da budeš bolji/bolja.

Gospodaru, učvrsti nas na Tvome putu. Amin.

(NUR SVJETLOST ISLAMA SAJT)

Empfohlene Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *