Prvi zlatni savjet za doček Ramazana

Prvi zlatni savjet za doček Ramazana

Podijeli sa drugima i zbog sevapa:

Na samom početku, prije bilo čega drugog, ne bismo trebali zaboraviti da se zahvalimo Uzvišenom Allahu na tome što nas je poživio do ove velike sezone dobra, što nam je omogućilo da u zdravlju i veselju doživimo ovaj mubarek – blagoslovljeni mjesec ramazan.

Zahvalnost Allahu je svojstvo najodabranijih Allahovih robova, Njegovih poslanika.

Uzvišeni Allah, kada govori o Ibrahimu, as, opisuje ga na sljedeći način: ”Ibrahim je bio primjer čestitosti, pokoran Allahu, pravi vjernik, nije drugi smatrao Allahu ravnim i bio je zahvalan na blagodatima Njegovim; On je njega izabrao i na Pravi put izveo” (Pčele, 120 – 121).

I ne samo to, Uzvišeni Allah naređuje Svom najodabranijem robu da bude zahvalan, pa kaže: ” A tebi, i onima prije tebe objavljeno je: Ako budeš druge Allahu ravnim smatrao, tvoja djela će sigurno propasti, a ti ćeš izgubljen biti. Nego, Allahu se jedino klanjaj i budi zahvalan! (Skupovi, 65 – 66)
Zaista se tako ponašao i Allahov Poslanik, toliko je ibadetio da su mu noge oticale od dugog stajanja u namazu, pa kada je upitan o tome, kazao je: ” A zar da ne budem zahvalan Allahov rob.” (Buharija i Muslim od Mugire ibn Šu’be, ra)

I na kraju, to je naredba Uzvišenog Allaha svim vjernicima: ”O vjernici, jedite ukusna jela koja smo vam podarili i budite Allahu zahvalni, ta vi se samo Njemu klanjate!” (Krava, 172.)
Također, trebamo znati da se koristi zahvale Uzvišenom Allahu vraćaju nama, a Njemu, subhanehu ve te’ala, nije to potrebno. Rekao je Uzvišeni Allah: ”A Mi smo Lukmanu mudrost darovali: ‘Budi zahvalan Allahu! Ko je zahvalan, čini to u svoju korist, a ko je nezahvaljen – pa, Allah je, zaista, neovisan i hvale dostojan.” (Lukman, 12.)

Da spomenemo samo neke činjenice, svima nama dobro poznate, koje nam ukazuju na veličinu blagodati kojima nas je Uzvišeni Allah počastio.
– Koliko je ljudi koji su zajedno sa nama postili prethodni ramazan, a ovog ramazana oni nisu sa nama? Šta bi oni dali, koliko bi platili, da imaju priliku da još jedan ramazan proveo u ibadetu i da na konto svojih dobrih djela pridodaju mnogo toga.

– Koliko su oni koji su prošle godine mogli da poslije mjeseca ramazana, dok ove godine zdravstvene prilike ne dozvoljavaju?
– Koliko je onih koji ne znaju ni koji je dan, a kamoli da znaju kada je nastupio mjesec ramazan, kada je sehur, kada iftar, zato što su zatvoreni – nerijetko bespravno – u samicama u kojima ne znaju ni koji je dan, ni kada svane ni kada se smrkne?

– Koliko je onih koji, povrh velikih želja da postanu, ne mogu postiti, jer jednostavno ne posjeduju ono čime bi sehurili niti ono čime bi iftarili, odnosno njihov cijeli život je post?
– Koliko je onih koji ne mogu postiti jer im bezbjednosna situacija to ne dozvoljava, koji umjesto da slušaju sehurske i iftarske ezane, slušaju plotune VBR-ova, slušaju granatiranje neprijateljske avijacije, helikoptera, očekuju upade neprijateljske vojske u kuću?

– Koliko je onih koji ne znaju kada nastupa mjesec ramazan, niti imaju namjeru da ga postave? Koliko je onih koji će iu ovom mubareku mjesecu pokazati da su toliko daleko od Allaha, od morala, od insanstva, da kada bismo napravili komparaciju između njih, njihovog ”modernog” ponašanja i stvorenja koje nemaju razuma – životinje, vidjeli smo da su ih životinje protekle u mnogo čemu.

Pa zar ne bismo trebali biti zahvalni Allahu na svim blagodatima koje uživamo: uputa na prvom mjestu, mir, sloboda, zdravlje, sigurnost, posjedovanje uvjeta za poštu.
Kako iskazati svoju zahvalnost Uzvišenom Allahu?

Jednostavno, činjenjem onoga što nam je naredio i ostavljanjem onoga što je zabranio. Odlukom da ćemo postiti cijeli mjesec ramazan, na način kako to od nas traži ovu vjeru.

(NUR SVJETLOST ISLAMA SAJT)

Empfohlene Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *