Prodavac drangulija..

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Šetao sam jedne večeri ulicom i pored mene zaustavi se auto; u njemu bijahu trojica mladića. Marka auta i izgled mladića izazvali su u meni sumnju. Budući da sam tad pohađao tek osnovnu školu, nisam bio dovoljno snažan i hrabar da se suprotstavim naletu trojice zlih ljudi. Suvozač me je upitao o tome gdje se nalazi kuća tog i tog čovjeka. Na svu sreću, kuća za koju su pitali vidjela se odatle, i pokazao sam prema njoj . No, oni se time nisu zadovoljili nego su postavili još neka pitanja, pa su tražili da im objasnim kako do kuće mogu doći i tome slično. Na to sam opet pokazao rukom prema kući i, začuđen njihovim ponašanjem, rekao: “Eno, ono je kuća koju tražite!”

Mladić koji je sjedio na stražnjem sjedištu otvorio je vrata auta i rekao mi da uđem u auto kako bih ih odveo do kuće koju traže jer se, eto, boje da me nisu dobro razumjeli, pa bi mogli zalutati. Shvatih da sam u velikoj opasnosti i da su me zli mladići gotovo kidnapirali. Nisam smio ni bježati: bijeg bi ih samo ohrabrio da me zgrabe i silom uvuku u auto. Pazeći na to da između njih i mene bude dovoljno rastojanja, pribjegao sam kurtoaziji razgovarajući s njima. Suvozač je tad bacio brz pogled na jednu stranu i donio naprasnu odluku da svoj poduhvat odmah okončaju. Zahvalio mi se. Mladić koji je sjedio na stražnjem sjedištu zatvorio je vrata. Auto je bestraga nestao.

Srce mi je snažno lupalo, noge su me izdavale zbog straha koji sam pretrpio. Ostao sam stajati na tom mjestu i vraćao film strave i užasa koji sam maločas doživio. Razmišljao sam o milosti Uzvišenog Gospodara, Koji me je sačuvao od zla mladića što su mi htjeli nanijeti zlo. Domalo, okrenuh se na stranu prema kojoj je pogledao onaj mladić kad, gle, na vratima svoje radnje u blizini, stoji veoma korpulentan Jordanac, prodavac drangulija. Čini mi se da se onaj mladić prepao upravo njega ili je pomislio da ću ga pozvati u pomoć, pa će on zapisati broj tablica njihova auta i prijaviti ih policiji.

Allah Uzvišeni odredio je da prodavac drangulija bude uzrok mog spasa. U trenutku straha nisam znao da se on nalazi na vratima svoje radnje, nisam ga opazio, štaviše, nisam ni primijetio da se nalazim u blizini njegove radnje. Eto, kad Sveznajući Allah želi da izbjegneš neku nevolju, dā da se ostvare svi potrebni koraci. Da nisam primijetio mladićevo čudno ponašanje nakon skretanja pogleda na stranu na kojoj se nalazi prodavnica i da se, nakon što su pobjegli, nisam okrenuo tamo, ne bih ni shvatio zašto su mladići pobjegli.

Koliko je osoba čijim uzrokom postignemo neko dobro, odnosno čijim uzrokom izbjegnemo zlo, a toga nismo ni svjesni!

Odista, postoje osobe u tvojoj blizini koje ti dobro donose, a toga nisi svjestan, odnosno postoje osobe u tvojoj blizini zbog kojih bivaš pošteđen iskušenja i nevolja, a toga također nisi svjestan. Kad su posrijedi neke osobe, možeš znati ili pretpostaviti da ti donose korist, ali to ne možeš znati ni pretpostaviti kad se o većini ljudi radi.

(NUR SVJETLOST ISLAMA SAJT)

Empfohlene Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *