PRIPREMITE sebe ZA RAMAZAN uz OVAJ PLAN – Uradite OVE STVARI i OČEKUJTE lijepu NAGRADU od ALLAHA INSHALLAH

Sva Hvala, potpuna i savršena  pripada samo Allahu Uzvišenom i Plemenitom, najljepše i najiskrenije salavate i selame, donosimo na Allahovog Poslanika i Miljenika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu časnu porodicu, vrle ashabe i sve sljedbenike do Sudnjega dana.

Uvaženi brate, plemenita sestro! Allah nas je počastio blagoslovljenim mjesecom, čije odlike i vrijednosti nisu ti nepoznate, međutim, ovaj blagoslovljeni mjesec traje kako to Uzvišeni kaže: “Neznatan broj dana.” (Al-Begare, 184).

I zaista ako razmislimo mjeseces ramazan ima 30 dana ili 720 sahati ili 43,200 minuta ili 2,592 000 sekundi,  koje će proći kao što prolaze i drugi mjeseci, dani, sahati, minute i sekunde.

Ovaj ramazan su priželjkivali i njemu se se nadali brojni muslimani, ali se između njih i ramazana ispriječila smrt pa ga nisu u stanju iskoristiti i u njegovim blagodatima uživati.

Mene i tebe Uzvišeni Allah je – Njemu neka je hvala – odabrao i počastio,  pa smo živi i zdravi dočekali ovaj ramazan i imamo ga prilku iskoristiti, a  za buduće ramazane niko od nas nema garanciju da će ih živ i zdrav dočekati.

Otuda uvaženi brate i cijenjena sestro neka naš trud,  rad  i zalaganje u ovom ramazanu bude poput truda i rada onog čovjeka kome je ovo posljednji ramazan.

Zato odmah sada donesi čvrstu odluku, i razbudi uspavane ambicije i pripremi  plan kako da svaki trenutak ovog mjeseca provedeš u najvrijednijim i Allahu najdražim djelima.

Nemoj biti poput licemjera o kojima Uzvišeni kaže: “Da su (licemjeri) imali namjeru da pođu (u boj), sigurno bi za to pripremili ono što je potrebno:” (At-Tewba, 46).

Ne dozvoli da budeš nesretnik protiv kojeg je dovu učio i Poslanik milosti Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: “Ponižen bio. Onaj ko dočeka mjesec ramazan pa ne zasluži oprost.” Nemoj biti toliko slab da te od tvog cilja-postizanja Allahovog zadovoljstava, Njegove milosti i nagrade, odvrate i spriječe u okove okovani i svezani šejtani i džini neposlušni.

Evo nekoliko savjeta kojima želim podsjetiti prvo  sebe a onda i sve vas, kako da u ovom ramazanu postignemo Allahovu nagradu i od džehennemske vatre spas.

1-Ramazan dočekaj s iskrenom tewbom Allahu, kako bi inšaAllah očišćen od svih grijeha listove svoje knjige ukrasio i namirisao samo Allahu dragim djelima.

2-Upoznaj se s odlikama i vrijedostima ramazana i posta, te njegovim propisima, adabima i  sunnetima, iščitavajući djela koja su o tome napisana poput: “Ramazanska sijela”, Šejha Saliha b. Usejmina, “Odabrane besjede o ramazanu”, Dr. Ibrahima El-Hukajla i djela sličnih njima. Naša preporuka je da se u svakom danu ramazana planira  isčitavanje  određenog broja stranica ovih knjiga.

3-Nastoj da što manje vremena provodiš prateći tv-programe, internet i društvene mreže, izuzev odabranih i korisnih islamskih predavanja, a po mogućnosti i kućne potrepštine za čitav mjesec kupi prije početka ramazana kako u njemu ne bi gubio dragocjeno vrijeme.

4-Potrudi se, onoliko koliko ti obaveze dopuštaju,  da što više namaza klanjaš u džematu, te iskoristi priliku da klanjaš i što je moguće više nafila namaza poput: teravih-namaza, duha-namaza, namaza nakon abdesta, noćnog –namaza itd.

5-Napravi plan učenja Kur’ana, tako što ćeš prije ili poslije svakog namaza, proučiti određen broj strana, kako bi u ovom blagoslovljenom mjesecu proučio što više hatmi. Odredi i određen broj sura ili ajete koje ćeš ovog ramazana naučiti napamet.

6-Odvoji u svakom danu ramazana  dio vremena u kom ćeš se posveti se i isčitavanju Tefsira, jer pored slušanja, učenja, i pamćenja kur’ana, naša je obaveza i da Kur’an razumijevamo i o njegovim ajetima da razmišljmo, a zatim i u svom životu primjenimo a to je moguće jedino isčitavajući tefsir. A kako bi to samo veliki uspjeh bio kada bi u ovom ramazanu počeli isčitavati,   skraćeni komentar Ibn Kesirovog Tefsira, ili neko drugo djelo slično njemu.

7-Ne zaboravi da dio ramazanskog vremena posvetiš i druženju sa sunnetom – hadisom Allahovog Poslanika, sallalahu alejhi ve sellem. Gdje bi nam kraj bio kada bismo naše i srca namirisali i uljepšali ružama iz Resulovog ružičnjaka iz djela: “Vrtovi pobožnjaka, Imama En-Nevevija, ili “Sunena” Imama Et-Tirmizija i sličnih djela.

8-Odredi posebno vrijeme za obraćanje dovom Stvoritelju Milostivom koji u ramazanu posebno prima dove svojih robova, naročito između ezana i ikameta, na sedždi, prije samog iftara, u zadnjoj trećini noći, itd.

9-Mnogo čini istigfar i traži oprosta za svoje grijehe i grijehe tvojih roditelja, rodbine, učitelja, prijatelja i svih muslimana, pa će ti Allah za svakog od njih upisati sevab.

10-Ne dozvoli da ti vrijeme onako teče i prolazi, pa kad nisi u namazu, ne učiš Kur’an ili dove, ti se svoj jezik učini mokrim stalnim veličanjem,  slavljenjem i sječanjem na Allaha.

11- U svakom danu ramazana odredi i vrijeme za posjetu bolesnika, rodbine, siromašnih, te i njih obraduj prigodnim poklomima, toplom i blagom riječju. Ovo će ti također pomoći da na najbolji mogući način i Allahu najdraži iskoristiš svo svoje slobodno vrijeme, te ne ostaviš mjesta besposlioci.

12-Nastoj da u ovaj ramazanski plan uključiš sve svoje ukućane, kako bi se jedni sa drugima u dobru natjecali, i one koji posustanu bodrli i na ustrajnost posticali, jer mi težimo cilju za koji se vrijedi natjecati i takmičiti.

Rekao je Uzvišeni Allah: “Čestiti će, zaista u nasladama boraviti, sa divana gledati, na licima njihovim prepoznat ćeš radost sretna života, daće im se pa će piće zapečaćeno piti, čiji će pečat mošus biti – i neka se za to natječu oni koji hoće da se natječu.” (Al-Mutaffifun, 22-25).

13-Neka vaš vlastiti plan shodno vašim obavezama i mogućnostima za svaki dan ramazana bude istaknut na vidnom mjestu, kako bi zajedno s vašim ukućanima mogli procijeniti implementaciju samog plana. Uz napomenu, da čak i loš plan je bolji od neplaniranja, jer kad se ostvari i dio plana to je veliki uspjeh. Mudri su davno rekli: “Čiji cilj bude da stigne do zvijezda, on ako svoj cilj i ne ostvari opet će visok položaj dostići:”

14-Ne postavljaj pred sebe odmah na početku ramazana prevelike i preteške zadatke, kako te ne bi nemogućnost njihovog ostvarenja obeshrabrila, već kreni polagano i postepeno pa ćeš s Allahovom pomoći do cilja doći.

15-U zadnjoj trećini ramazana, pojačaj i inteziviraj sve svoje aktivnosti, jer je tako činio i Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Posebno ibadetom ispuni i oživi noći zadnje trećine ramazana jer je u njima Lejlet-l-kadr – noć vrijednija od 1000 mjeseci.

16-Nastoj da u ovom ramazanu postigneš i nagradu stotina drugih postača, učestvujući i pripremanju iftara za postače, hranjenju gladnih i potrebnih, skrbljenjem udovica, jetima i siromašnih. Zajedno sa svojim ukućanima organizuj ramazansku kasu u koju će te svakoga dana svi zajedno stavljati vaše priloge i sadaku, a na kraju ramazana njenim sadržajem obradovati potrebne.

 

Na kraju Uzvišenog Allaha molimo da nas uputi, milošću Svojom obaspe,  pomogne, učvrsti i nadahne da ovaj ramazan provedemo u djelima s kojima je On Slavljeni i uzvišeni zadovoljan, te da iz ramazana izađemo od grijeha čisti.

A naša posljednja dova je: Sva hvala pripada samo Allahu Gospodaru svih svjetova.

AKO STE U MOGUĆNSTI NA FORMI ISPOD MOŽETE UDJELITI SADAKU ZA IZGRADNJU PRVE DŽAMIJE U MJESTU KLOSTERNEUBURG NAKON 650 GODINA.

Forma je na njemačkom jeziku, ali je klikom u gornjem lijevom dijelu sajta možete prevesti na bosanski jezik.

Allah vas Nagradio InshAllah

 

Empfohlene Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *