Poduči se kako da pročitaš cijeli prevod tumačenja Kur’ane

Poduči se kako da pročitaš cijeli prevod tumačenja Kur’ane

Podijeli sa drugima i zbog sevapa:

Kada sam prvi put krenuo čitati prevod Kur’ana, meni je bilo veoma teško da ga odjednom pročitam. Pročitao bih nekoliko stranica, ali bi me to nekako mnogo zamorilo. Sada sve više shvatam zašto je to bilo tako. Iako je Kur’an lahak za čitanje, ipak mnogi ljudi osjećaju da im je teško da ga čitaju. Ovdje ne mislim na tamo neke ljude, već na vjernicima kojima je to teško.

Pitanje je: zašto im je teško? Je li njihov iman toliko ploča?

Vidite, kada nekome ko uopće nije navikao da čita knjige kažete da odjednom pročita knjigu koja ima preko šest stotina stranica, njega to odmah objeshrabri. Obeshrabri ga makar se radio o knjizi za koju vjeruje da je Allah objavio i da je ona najbolja uputa.

Čitajući Kur’an i posmatrajući kako je on objavljivam Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, jasno je da se čitanju Kur’ana treba pristupiti “postepeno”, onako kako je on bio i objavljivan.

Ako pročitate ovaj ajet: “Oni koji ne vjeruju govore: ‘Trebalo je da mu Kur’an bude objavljen čitav, i to odjednom!’” (El Furqan, 32) Iz njega se može zaključiti da je ta žurba sa čitanjem (objavom) Kur’ana zapravo nešto što su nejvernici mislili da tako treba da bude; njima nije imalo smisla da to bude postepeno.

A onda je upravo Allah odgovorio na ovaj njihov zahtjev rekavši: “A tako se (postepeno) objavljuje da bismo njime srce tvoje učvrstili, i Mi ga sve ajet po ajet objavljujemo.” (El Furqan, 32) Dakle, iako je i Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, imao najbistriji um i najčistije srce, posebno pripremnjen da primi objavu, njemu je trebalo da polahko, postepeno prima objavu da bi se ona mogla lijepo “slegnuti” na njegovo srce i učvrstiti se. Ako je tako bilo sa njim, onda nije ni čudo da nama na početku treba postepenost u čitanju Kur’ane.

Šta želim sa ovim postom?

Ako spada među one kojima je teško da odjednom svaki dan čitaju dvadeset stranica prevoda Kur’ana da bi ga tako mogao cijeli pročitati do kraja ramazana to ne treba da vam bude prepreka da čitate.

Ako vam je to teško, onda pročitajte samo nekoliko stranica, onoliko koliko vam nije teško. Neka to bude pet-šest stranica, ili manje, ali čitajte ih pažljivo i iskreno sa namjerom da što bolje shvatite ajete koje čitate. I tako pokušajte raditi do kraja ramazana. Kada osjetite da možete više pročitati, uradite tako. Budim ustrajni svakog dana.

Neka vas nije stid što znate da ima tamo neko ko možda čita više ili svaki dan ide na mukabelu. Svakom od nas treba neka lična veza sa Kur’anom. Zato polahko. Samo krenite. I nema veze ako još niste počeli. Počnite večeras.

Možda čak i da samo odaberete sigurno koje su kraće i čiji vas nazivi više privlače. Sigurno ćete naći nešto što će vam biti posebno.

Ovo vam govorim jer je ramazan prilika da se istinski vežemo za Kur’an. Ta veza voli da počne polako, a onda, kada se uspostavi i postane redovna, ona vam postane toliko draga da je ne biste zamijenili ni za šta. Tako su osjetili i doživjeli svi oni vjernici koji su radili sebe krenuli tim putem.

Pa zašto ne biste i vi osjetili tu ljepotu!?

(NUR SVJETLOST ISLAMA SAJT)

Empfohlene Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *