Pitanje hrišćanke o braku s Muslimanom

Pitanje hrišćanke o braku s Muslimanom..

Podijeli sa drugima i zbog sevapa:

Pitanje: Ja sam iz Makedonije i imam veliki problem. Ja sam hrišćanka i prije nekoliko mjeseci zaljubila sam se u jednog muslimana, počeli smo vezu, i on mi je ponudio brak. Moji roditelji nisu baš pobožni, a ja vjerujem u Isusa. Ne znam šta da sad radim, znam da će moji roditelji biti protiv ako kažem da sam u vezi s muslimanom i da mi neće dozvoliti udaju za njega, a ja ga volim i osjećam da je on pravi za mene. Dogovorila sam se s mojim dečkim da nema mjenjanja vjere, već da ostane ovako kako je sada i da me njegovi roditelji prihvate kao hrišćanku.

ODGOVOR: Brak hrišćanke sa muslimanom dozvoljen je kur’anskim ajetom: „ Dozvoljavam vam se jela onih kojima je data Knjiga, i vaša jela su njima dozvoljena, i čestite vjernice su vam dozvoljene, i čestite kćeri onih kojima je data Knjiga prije vas, kada im vjenčane darove njihove date s namjerom da se s njima oženite, a ne da s njima blud činite i da ih za priležnice uzimate. “ (El-Maide, 5)

Vi imate pravo odlučiti o svojoj sudbini. To nije sporno. U ovakvim suptilnim situacijama dvoumljenja koja se tiču ​​srca preporučuje se islamsko pravilo koje kaže: „Pitaj svoje srce“. Dakle, punoljetni ste i imate pravo odlučiti o svojoj sudbini. Ako je moguće da zadržite fin odnos sa roditeljima, dobro bi bilo da uložite maksimalan trud da to i ostvarite. Najbolje bi bilo kada biste brak zasnovali uz obostrano zadovoljstvo i njihov blagoslov.

Naravno, vi niste dužni mijenjati svoju vjeru zbog zasnivanja braka. Muž je dužan da vam obezbijedi nesmetano praktikovanje vjere i vjerskih običaja. A što se tiče djece, ona se odgajaju u duhu vjere kojoj muž pripada.

(NUR SVJETLOST ISLAMA SAJT)

Empfohlene Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *