Krakti PODSJETNIK da PROVJERITE SEBE da li ste na DOBROM PUTU ka USPJEŠNOM RAMAZANU

• Preispitajte svoj nijet. Zašto postite? Da li donosite nijjet za post svaki dan? Da li postite zbog Allahovog zadovoljstva i slijeđenja Sunneta Allahovog poslanika, sallallahu alejhi ve sellem? To bi trebao biti vaš glavni razlog i motivacija.

Kontrolišite unos hrane i pića u vaš organizam. Po pitanju hrane morate biti veoma disciplinovani. Previše hrane će vam otežati ibadete poput teravije i noćnog namaza, činit će vas pospanim, i otežavaće vam osnove razumnog razlučivanja. Ne pretjerujte ni u čemu a posebno u hrani! Ako ste se ovog ramazana prejedali, prestanite! Imate još vremena do kraja ramazna da se popravite, ako Bog da.

Pratite svoje ibadete, napravite plan da uspijete proučiti hatmu do kraja ramazana ukoliko ste popustili i kasnite s učenjem. Ne ostavljajte sve za kraj ili zadnjih 10 dana ramazana. Možda ih neki od nas neće niti doživjeti! Ono što možeš učiniti danas, ne ostavljaj za sutra. Skupljaj svoja dobra djela i ne zaboravi ona se u ramazanu mnogostruko uduplavaju!

Ovo je mjesec Kur’ana, nemojte da vam prođe ramazan a da niste proučili barem jednu hatmu Kur’ana i da niste pročitali prijevod ili Tefsir Kur’ana, zbog svog vlastitog shvatanja, razmišljanja i primjenjivanja. Koliko god da pročitate, imati će te sevap, ako Bog da!

Izbjegavajte distraktcije-smetnje; udaljite se od TV-a, računara, mobitela, Facebook-a, Twittera, You Tube-a. Za te stvari imate preostalih 11 mjeseci u godini. Nemojte bacati ovu zlatnu priliku da postignete Allahov oprost za vaše grijehe! Ovo je mjesec čišćenja stoga ne prepuštajte svom nefsu kontrolu nad svojim životima. Ne budite naivni.

Neka vam ramazan bude odskočna daska za ostatak godine. Usvojite nove navike, odviknite se od starih i loših navika. Promijenite kod sebe stvari koje ne volite ili koje nastojite da eliminišete. Trudite se i dovite mnogo Allahu da vas pomogne u tome, jer Allah voli kada od njega molite za pomoć na putu popravljanja na bolje radi Njegovog zadovoljstva.

Izbjegavajte loš govor, psovanje, ogovaranje itd. Izbjegavajte ljude i mjesta gdje vas ovako nešto čeka. Nemojte bespotrebno ćaskati i tratiti dragocjeno vrijeme koje možete provesti u zikru i ibadetu. Čuvajte svoj jezik i svoja djela, posebno u ovom mjesecu.

Udjeljujte što više sadake. Ovo je mjesec kada se i te kako isplati biti darežljiv. Ovo je investicija čija isplata i profit će se očitati na onom svijetu. Ne budite škrti prema sebi, jer sve što udjelite drugima će te naći na svojoj vagi na onom svijetu. Ovo je jedinstvena prilika!

Uživajte u Allahovoj milost i blagodatima. Nasmiješite se, to je od Sunneta, uživajte sa svojim porodicama, rodbinom, prijateljima, džematlijama, iskoriste i tu blagodat stjecanja dobrih djela. Budite od koristi svojoj porodici i ostalim muslimanima.

Iskoristite blagodat dove! Blagodat noćnog namaza, sedžde, prediftarskog vremena…sjetite se u dovih svih napaćenih i unesrećenih, bolesnih, gladnih i žednih, siročadi i onih koji su potlačeni. Ne budite škrti u svojim dovama za Ummet i za ostale muslimane, jer ne zaboravite da se dova za odsutnog ne odbija, a na svaku vašu dovu za drugog, meleki aminaju i dove za tebe.

 

NAJBOLJA SADAKA JE SADAKA U RAMAZANU  – UDJELITE SADAKU ZA IZGRADNJU NAŠE PRVE DŽAMIJE PREKO FORME ISPOD (Možete je prevesti na bosanki klikom u lijevom uglu sajta)

 

Empfohlene Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *