KAKO se IZDVAJA ZEKAT na POLJOPRIVREDNE PROIZVODE? Odgovor na pitanje

Lekcija o zekatu 10

Kako se izdvaja zekat na poljoprivredne proizvode?

Shodno sunnetu Poslanika a.s., na sve poljoprivredne proizvode koji se uzgajaju i donose korist uzgajivaču dužnost je izdvojiti zekat, i to prema sunnetskom pravilu da se na ono što se navodnjava (natapa) prirodnim putem izdvaja 10%, dok će se na ono što se navodnjava vještačkim putem izdvojiti 5% od ukupnog prinosa poljoprivredne kulture.

Dakle, iz sunneta Poslanika a.s. se zaključuje da trud koji čovjek ulaže kako bi povećao prinos kulture ima svoju vrijednost, te da se u tom slučaju smanjuje obavezni procenat izdvajanja sa 10% na 5%.

I u ovom slučaju, kao i kod trgovačke robe ili bilo koje druge imovine, obaveza izdvajanja zekata odnosi se na onaj dio čiste dobiti, koja nije dio duga prema nekome.

Što se tiče nisaba, ili granice koja ukoliko se dostigne mora se izdvojiti zekat, hanefije smatraju da je na sve ono što je višak od osnovnih životnih potreba vlasnika i njegove porodice obavezno izdvojiti zekat.

Fetva-i-emin.

 

NAJBOLJA SADAKA JE SADAKA U RAMAZANU  – UDJELITE SADAKU ZA IZGRADNJU NAŠE PRVE DŽAMIJE PREKO FORME ISPOD (Možete je prevesti na bosanki klikom u lijevom uglu sajta)

 

Empfohlene Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *