KAKO se daje ZEKAT na zlato i srebro? Odgovor na pitanje

Lekcija o zekatu 7

Kako se daje zekat na zlato i srebro?

Zlato i srebro su dvije vrste imetka koje je Uzvišeni Allah spomenuo u Kur’ani Kerimu, zaprijetivši njegovim vlasnicima žestokom kaznom ukoliko ih ne budu čistili zekatom: „Onima koji zlato i srebro gomilaju i ne dijele ih na Božijem putu navijesti bolnu patnju.

Na dan kada se ono u vatri džehennemskoj bude usijalo, pa se njime čela njihova i slabine njihove i leđa njihova budu žigosala.

– Ovo je ono što ste za sebe zgrtali, pa zato iskusite kaznu za ono što ste gomilali!“ (Et-Tevba, 34-35)

Što se tiče propisa izdvajanja zekata na zlato i srebro, oni su veoma jasni.

Svaki musliman koji ispunjava uslove zekata, a posjeduje količinu zlata veću od nisaba, a to je 91,6 grama (20 zlatnika) ili srebra veću od 642 grama (200 dirhema), dužan je izdvojiti 2,5% od ukupne vrijednosti na ime zekata.

Također, onaj ko posjeduje količinu novca u granici nisaba zlata ili srebra, ili više od toga, dužan je izdvojiti na ukupnu količinu novca 2,5%.

Nisab za ovaj Ramazan, to jest hidžretske 1444. ili 2023. godine iznosi 5080 eura, tako da svi oni koji posjeduju novčani iznos u ovoj granici ili više dužni su izdvojiti zekat.

Ukoliko vlasnik zlata, srebra i novca ne dostiže nisab pojedinačno u spomenutim vrstama imetka, a dostiže kada se oni saberu i sastave, izdvojit će zekat na ukupnu vrijednost ove tri vrste imetka.

Fetva-i-emin.

NOVE TURSKE HIT  SERIJE  GLEDAJTE  NA LINKU ISPOD

https://rbsm-serije.com/

Empfohlene Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *