DA li ZEKAT možemo DATI KOME MI ŽELIMO i MISLIMO DA TREBA – Odgovor na pitanje

Lekcija o zekatu 5
Da li davalac zekata može lično usmjeriti svoj zekat onome kome on želi?

Ukoliko se temeljno analizira propis zekata, vrijeme i način njegovog propisivanja, primjer kako je Poslanik a.s. organizirao primjenu ovog propisa, doći će se do zaključka da je zekat institucionalni ibadet, gdje je, na prostoru gdje postoji organiziran vjerski život, ozbiljna i povjerljiva Islamska zajednica sa poglavarom svih muslimana na čelu, obaveza davaoca da izdvoji propisani zekat iz svog imetka i usmjeri ga u fond za zekat Bejtu-l-mal, nakon čega će nadležni organi Islamske zajednice, prema prioritetima svoga vremena i situacije, odrediti kojoj kategoriji korisnika zekata će koliko pripasti.

Dakle, iz prethodnog se može zaključiti da nije dozvoljeno da pojedinac preskače i izražava neposlušnost vjerskom poglavaru i zajednici u pogledu raspodjele zekata, jer je to suprotno Kur’anu i sunnetu Allahovog Poslanika a.s.

Uzvišeni Allah u Kur’anu, obraćajući se Muhammedu a.s., kaže: “Uzmi iz imetaka njihovih zekat“, stavljajući mu u dužnost uzimanje i raspodjelu, što je Poslanik a.s. i učinio, tako da je imenovao sakupljače zekata koji su obilazili osobe, vlasnike imetka, obračunavali procenat obaveznog zekata, uzimali i Poslaniku a.s. donosili prikupljena sredstva, koja je on kasnije, prema kur’anskim uputama, dijelio.

Postupanje pojedinaca u našem vremenu suprotno praksi Allahovog Poslanika a.s. i suprotno stavovima vrhovnih organa Islamske zajednice i fetvama vrhovnih vjerskih autoriteta dovodi u pitanje ispravnost ovog propisa.

Svi oni pojedinci među „ulemom i šejhovima“ našeg vremena koji to zagovaraju i dozvoljavaju, pokazuju neodgovoran odnos prema zajednici, te zbog ličnog, sitnog interesa ili sujete i animoziteta, podrivaju njene temelje stabilnosti, što je jasan dokaz njihove lične nezrelosti, nerazumijevanja, ili jednom riječju neznanja.
Fetva-i-emin

 

NAJBOLJA SADAKA JE SADAKA U RAMAZANU  – UDJELITE SADAKU ZA IZGRADNJU NAŠE PRVE DŽAMIJE PREKO FORME ISPOD (Možete je prevesti na bosanki klikom u lijevom uglu sajta)

 

Empfohlene Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *