DA LI SU SADAKA i ZEKAT ISTO? U ovom tekstu pročitajte VAŽNE STVARI u vezi ZEKATA koje BI SVAKI MUSLIMAN TREBAO ZNATI

Obradit ćemo inšallah u narednim danima zekat kroz desetak kratkih pisanih lekcija

Lekcija 1

Koji je smisao davanja zekata?

Zekat je jedan od pet osnovnih temelja vjere islama, koji je Uzvišeni Allah propisao druge godine po Hidžri, čijim izvršavanjem musliman potvrđuje pokornost svom Stvoritelju i Gospodaru, Darivatelju svih blagodati u kojima čovjek uživa na ovome svijetu, Kojem će se vratiti, pred Njega stati i odgovarati za sve svoje postupke, kao i za odnos prema Darivatelju blagodati, da li je bio zahvalan Gospodaru ili nezahvalan.

Važnost zekata za muslimana dovoljno potvrđuje činjenica da ga je Uzvišeni u Kur’ani Kerimu spomenuo na 30 mjesta, od toga 28 puta zajedno sa namazom, što ukazuje na neraskidivu vezu ova dva propisa, a namaz je stub vjere.

Zekat, imajući u vidu njegovo značenje – berićet, čišćenje, unapređenje – čisti i liječi dušu davaoca od: škrtosti, pohlepe, pretjerane ljubavi prema dunjaluku, čuva, čisti i uvećava imetak, potvrđuje zahvalnost prema Allahu dž.š., navikava čovjeka na dijeljenje na Božijem putu, donosi ljubav i poštovanje u zajednici, štiti od zavisti i mržnje, kao što predstavlja temelj ekonomske stabilnosti zajednice i njenog razvoja.
Fetva-i-emin, 

Lekcija o zekatu 2

Koja je razlika između zekata i sadake?

Uzvišeni Allah u Kur’anu često zekat naziva sadakom, npr. „Uzmi iz imetaka njihovih sadaku (zekat)“ (Et-Tevba, 103); „Doista sadaka (zekat) pripada siromašnima“ (Et-Tevba, 60), što ukazuje da izvorno pojam sadaka ima isto značenje kao i riječ zekat.

Međutim, imajući u vidu praktičnu upotrebu ove riječi, posebno kod nas, možemo reći da ipak postoji razlika, tako da riječ zekat označava obavezno i tačno propisano davanje, koje je dužan izvršiti onaj ko ispunjava propisane uvjete, čisteći svoj imetak i izvršavajući obavezu prema Allahu, dok je sadaka neobavezno, dobrovoljno davanje kojim davalac izražava dodatnu zahvalnost na blagodatima i želju da pomogne onima kojima je pomoć potrebna.

Stoga, možemo reći da svaki zekat, u suštini, označava i sadaku, dok svaka sadaka nije, niti može zamijeniti zekat.

Zato vjernik izdvaja obavezni zekat prema propisima, a uz to koristi priliku da dijeljenjem sadake potvrdi iskrenost svog imana, jer riječ sadaka dolazi od sadeka – potvrditi, od čega je i sidk – iskrenost i istinitost.

Fetva-i-emin

 

Lekcija o zekatu 3

Može li porez i razna druga obavezna davanja zamijeniti zekat?

Porez niti bilo koje drugo davanje koje čovjek ima ili izvršava prema državi ili nekoj drugoj strani ne može zamijeniti, niti davaoca osloboditi zekata, jer je za ispravnost zekata uslov da se izvrši u tačno određenoj visini, kao i da se usmjeri, posredstvom nadležnih organa Islamske zajednice, u tačno naznačenu namjenu. Tamo gdje se ovo dvoje, ili jedno od njih ne ispuni, nema zekata ili nema potpunog zekata.
Fetva-i-emin,

Lekcija o zekatu 4

NAJBOLJA SADAKA JE SADAKA U RAMAZANU  – UDJELITE SADAKU ZA IZGRADNJU NAŠE PRVE DŽAMIJE PREKO FORME ISPOD (Možete je prevesti na bosanki klikom u lijevom uglu sajta)

 

 

Empfohlene Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *