Da li se daje ZEKAT na zlatni i srebrni NAKIT? Odgovor na pitanje

Lekcija o zekatu 8

Da li se daje ZEKAT na zlatni i srebrni NAKIT? Odgovor na pitanje

Poznato je da se zlato i srebro mogu koristiti kao bogatstvo, nakit ili simbol bogatstva, kao na primjer da se od ova dva plemenita metala naprave određene stvari ili ukrasi koji se koriste u kući, poput pribora za jelo, hemijskih olovaka, ukrasnih kutija, naočara, satova, telefona, pozlaćenih automobila itd, što se nekada može vidjeti.

Ukoliko se zlato koristi kao bogatstvo, to jest čuva njegova vrijednost, onda se jasno izdvaja zekat na njega.

Ukoliko se koristi kao simbol bogatstva, također se mora izdvojiti zekat na vrijednost na takvo zlato, kao što će se obavezno izdvojiti zekat na zlatni nakit koji koriste muškarci, kršeći propis o zabrani nošenja zlata.

Što se tiče ženskog nakita, ukoliko se radi o velikoj količini, primjer nevjeste sa vašara koje na sebi nose zlatnog nakita u vrijednosti nekoliko desetina hiljada eura, onda će se i na tu vrstu obavezno izdvojiti zekat.

Međutim, ukoliko se radi o manjim količinama zlatnog i srebrnog nakita koji žena koristi, većina islamske uleme kaže da je on oslobođen zekata, jer nema jasnih dokaza koji ga propisuju, a logično, ukoliko bi se žena obavezala na davanje zekata, a ne bi posjedovala druge imovine, morala bi iz godine u godinu prodavati dio nakita kako bi izdvojila zekat, što bi doprinijelo da za određeno vrijeme izdvajanje zekata uzrokuje pad ukupne količine ispod nisaba.

Ulema hanefijskog mezheba ne pravi razliku između vrsta ženskog zlatnog i srebrnog nakita, jer nema dokaza koji ženu oslobađaju od obaveze izdvajanja zekata i propisuje ga, bez obzira na prethodne posljedice koje može uzrokovati.

Zaključak je da svaka žena koja želi da svoju savjest, po ovom pitanju, u potpunosti smiri može izdvojiti zekat na zlatni i srebrni nakit, te da će onaj ko ga izdvoji dobiti nagradu od Uzvišenog Allaha, koje će biti lišen onaj ko ne izdvoji zekat.

Fetva-i-emin

NAJBOLJA SADAKA JE SADAKA U RAMAZANU  – UDJELITE SADAKU ZA IZGRADNJU NAŠE PRVE DŽAMIJE PREKO FORME ISPOD (Možete je prevesti na bosanki klikom u lijevom uglu sajta)

 

Empfohlene Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *