DA li se DAJE ZEKAT na STAMBENI PROSTOR i POSLOVNE OBJEKTE, ZARADU od SLOBODNIH ZANIMANJA, FABRIKE, AKCIJE I DIONICE? Odgovor na pitanje

Lekcija o zekatu 12

Kako se daje zekat na dionice ili akcije?

Osoba koja posjeduje određeni iznos dionica ili akcija dužna je izdvajati zekat svake godine na njihovu ukupnu vrijednost u visini od 2,5%.

Lekcija o zekatu 13

Da li se daje zekat na stambeni ili poslovni prostor, zaradu od slobodnih zanimanja i fabrike?

Obaveza je izdvojiti zekat na poslovni ili stambeni prostor ukoliko se izdaje i donosi profit, i to 2,5 % od neto zarade.

Također je obavezan izdvojiti zekat na svoju zaradu i onaj koji se bavi različitim vrstama poslova ili djelatnostima koji mu donose profit, i to po pravilu da na dobit izdvaja 2,5%.

Što se tiče zekata na fabrike, proizvedenu robu, ono u čemu je većina uleme saglasna jeste da se od zekata oslobađa materijalna vrijednost same zgrade, mašina i ostalog što se koristi u procesu proizvodnje, već se zekat daje samo na gotov proizvod.

Po pitanju izdvajanja na gotov proizvod ulema ima različita mišljenja: jedni smatraju da se izdvaja 2,5% od dobiti, dok savremeni učenjaci poput Jusufa El-Karadavija i njemu sličnih smatraju da se izdvaja 5% ili 10% od zarade, i to 5% od bruto, a 10% od neto dobiti.

Fetva-i-emin.

 

NAJBOLJA SADAKA JE SADAKA U RAMAZANU  – UDJELITE SADAKU ZA IZGRADNJU NAŠE PRVE DŽAMIJE PREKO FORME ISPOD (Možete je prevesti na bosanki klikom u lijevom uglu sajta)

 

Empfohlene Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *