Da li meleki ulazi u kuću u kojoj se konzumira duhan?

Da li meleki ulazi u kuću u kojoj se konzumira duhan?

 

Podijeli sa drugima i zbog sevapa:

 

Pitanje: Es Selamu alejkum! Čitam pitanje koje glasi “U koju kuću ne ulaze meleki” pa nešto pomislih da li u kuću u kojoj se konzumira duhan ulaze meleki. Molim vas da mi ako ste u mogućnosti odgovorite na ovo pitanje. Allah vam dao svako dobro!

 

Odgovor: Ve alejkumu selam. Vjerodostojni hadisi ukazuju na to da meleki ne ulazi u kuću u kojoj ima slika i pas i da se ne spuštaju među skupinu ljudi među kojima ima osoba koja kida rodbinske veze.

 

Također je Poslanik, sallallahu alejhi ve selem, rekao: ” Ko bude bijeli ili crveni luk, prasu, neka se ne približava našim mesdžidima. Zaista meleka uznemirava ono što uznemira sinove Ademove.” ( Muslim) Prethodni hadis ukazuje da ružni mirisi uznemiruju meleke ali ne ukazuje da oni ne ulaze u kuću u kojoj se nalaze ružni mirisi.

 

Sigurno da duhan ima odvratniji i ružniji miris od crvenog i bijelog luka i prase, čak više konzumiranja duhana je haram za razliku od luke i prase. Zato svaki musliman treba da teži da njegovo tijelo, odjelo, kuća odišu lijepim i prijatnim mirisima kako nebi uznemirio sinove Ademove i meleke koje se nalaze oko njega. Allah najbolje zna.(NUR SVJETLOST ISLAMA SAJT)

 

Empfohlene Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *