Da li je osoba OBAVEZNA DATI ZEKAT ako je NEKOME DUŽNA? Odgovor na pitanje

Lekcija o zekatu 6

Da li je obavezna dati zekat osoba koja je nekome dužna?

Jedan od uslova obaveznosti zekata jeste da davalac nije prezadužen, to jest da ima obavezu izmirenja duga prema drugoj osobi ili više njih.

U tom slučaju, prednost se daje izmirenju duga u odnosu na izdvajanje zekata, tako da će vlasnik imetka biti slodoban od zekata sve dok njegove obaveze prema ljudima za tu godinu obuhvataju cijelu imovinu ili čine da ono što preostane bude manje od nisaba.

Ukoliko se desi da čovjek ima dug u određenom iznosu, čija je dinamika izmirenja podijeljena na duži vremenski period, što je potvrđeno ugovorom, onda će u tom slučaju gledati na iznos za tu godinu, a ne cjelokupni dug.

Na primjer, ukoliko neko podigne beskamatni kredit ili uzme zajam kod nekoga u iznosu od 20.000 eura, za koji se obaveže da će mjesečno vraćati po 500 eura, koji može isplaćivati na rate ili će na kraju godine isplatiti 6000 eura, to je iznos na koji je oslobođen od zekata.

Ono što su obaveze za narednu godinu neće se uračunavati u iznos koji je oslobođen zekata, već će se na taj dio izdvajati zekat.

Dakle, u koliko osoba posjeduje 15.000 eura, od kojih je 6.000 eura njen dug za tu godinu, a ostatak, ili 9.000 eura ono što preostaje, onda će biti oslobođena zekata na iznos duga, dok će na drugi iznos, to jest ono što preostaje, izdvojiti 2,5% na ime zekata i tako će postupati za svaku narednu godinu dok se dug u potpunosti ne izmiri.

Fetva-i-emin

NAJBOLJA SADAKA JE SADAKA U RAMAZANU  – UDJELITE SADAKU ZA IZGRADNJU NAŠE PRVE DŽAMIJE PREKO FORME ISPOD (Možete je prevesti na bosanki klikom u lijevom uglu sajta)

 

 

Empfohlene Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *