NAMAZ (SALAT)

Namaz je muslimanska obaveza koja se vrši svaki dan klanjanjem i učenjem na propisan način. Svaki dan treba klanjati pet namaz, i to: sabah (Fedžr), podne (Zuhur), ikindiju (`Asr), akšam (Magrib) i jaciju (`Iša). Svaki namaz ima svoje određeno vrijeme obavljanja.

Namaz je propisan od Allaha dželle šanuhu i ima dvanaest obaveznih (fard) dijelova. Neki od njih su uslovi (šarti) i neki integralni dijelovi (ruknovi). Ti sastavni dijelovi namaza su:

UVJETI ZA NAMAZ (NAMASKI ŠARTI) 

Prije stupanja u namaz treba ispuniti šest uslova ili priprema za namaz. Uvjeti za namaz su:

šarti (uslovi)

biti tjelesno čist od male i velike nečistoće (hadesa),
čistoća odjeće i mjesta na kojem se klanja,
pokrivenost stidnih dijelova tijela,
usmjeriti se licem i tijelom prema kibli tj. Ka`bi u Mekki.
klanjati u određeno vrijeme dotičnog namaza,
nijjet tj. naum učiniti da se klanja dotični namaz,

Šest uvjeta za namaz, nazivamo namaskim šartima. Ako nedostaje makar jedan uvjet, obavljanje namaza nije ispravno.

 

PRVI UVJET ZA NAMAZ

Opća čistoća

Kod Muslimana treba da bude čisto: tijelo, odijelo i mjesto obitavanja. U čistoću spada: redovno kupanje, pranje zuba, obrezivanje nokata, pranje ruku prije i poslije jela, pranje poslije obavljene nužde te čisto održavanje pazuha i stidnih dijelova tijela.

U nečistoću koju treba ukloniti spadaju svinjski proizvodi, nečist, mokraća, muški i ženski polni izbačaj, alkohol, krv, kao i svaka druga nečistoća koja je islamskim propisima zabranjena.

DRUGI UVJET ZA NAMAZ

Abdest 

Abdest je posebno pranje čistom vodom radi klanjanja namaza ili učenja gledajući iz Mushafa. Abdest se uzima ovako:

 

proučimo Bismillu
(Bismillahir-Rahmanir-Rahim, U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog),
operemo ruke do iza šake (tri puta).
izaperemo usta i nos (tri puta). Desnom rukom ispiramo usta, a lijevom rukom čistimo nos.
operemo lice, odakle je kosa nikla pa do podbradu i od uha do uha (tri puta),
operemo prvo desnu, a zatim lijevu ruku do iza lakta (tri puta),
potaremo mokrom rukom prednji dio glave (mesh) jedanput,
potaremo mokrim rukama uši i vrat (jedanput). Kažiprst stavimo u uho, palac iza uha, a sa ostala tri prsta spoljnom stranom potiremo vrat,
operemo prvo desnu, a onda lijevu nogu do iza članka (tri puta). Uzimajući abdest može se učiti Kelime-i šehadet ili koja dova. Nakon što uzmemo abdest, lice i ruke obično obrišemo čistim peškirom iako brisanje nije obavezno. S jednim abdestom, ako u međuvremenu nismo učinili ništa što kvari abdest, možemo klanjati više namaza.

Šta kvari abdest

Abdest će biti pokvaren: ako obavimo malu ili veliku nuždu, ako nam poteče krv ili procuri gnoj ili žuta voda, ako zaspimo, ako povratimo ili ako pustimo vjetar.

 

O meshu

Mesh znači potrati mokrom rukom jedan dio tijela radi čišćenja tog dijela ili pak potrati mokrom rukom jedan dio odjeće (zavoja i slično), ako se – u izuzetnim slučajevima – ne može oprati taj dio tijela.

a) Mesh po zavoju

Ako imamo na tijelu kakvu ranu ili ozljedu pa to zavijemo čistim zavojem, možemo mesh činiti po zavoju, prilikom preuzimanja abdesta, umjesto pranja, ako će nam pranje i kvašenje tih mjesta štetiti i pogoršati zdravstveno stanje.

b) Mesh po mestima

Ima ljudi koji su uobičajili nositi mestve (lahke kožne čarape), i to naročito u zimskom vremenu. U mestvama se može klanjati pod uslovom da budu čiste, da pokrivaju nožne članke, da nisu poderane, da ne propuštaju vodu, da se može u njima komotno hodati i da se obuka, kad dotična osoba ima abdest. Ako se skine jedna mestva onda se moraju obje skinuti i abdest ponovo uzeti. Onaj ko je obukao mestve kad je imao abdest neće skidati mestve i prati noge kad bude opet uzimao abdest, nego će po njima mesh činiti. Mesh po mestima čini se na taj način što se mokrim prstima desne ruke potare desna mesta od nožnih prsta do članaka, a isto tako prstima leve ruke lijeva mesta. Mesh po mestima može se činiti jedan dan i jednu noć, tj. 24 sata, ako smo kod kuće (mukim); a ako smo na putu (musafir), onda tri dana i tri noći, tj. 72 sata.

Tejemmum 

U izvjesnim slučajevima može se, umjesto abdesta ili gusula, uzeti tejemmum, tj. može se obaviti formalno čišćenje čistom zemljom (prahom) ili predmetima napravljenim od zemlje.

Tejemmum se uzima, uglavnom, u ovim slučajevima:

kada u toku jednog namaskog vremena nije moguće pribaviti vode;
kada imamo samo malo vode, koja nam je potrebna za piće ili za nabavku hrane;
kad se, u slučaju potrebe, nije moguće okupati.

Kako se uzima tejemmum

U tejemmuma su tri farda, a uzima se ovako:

1. Najprije se odluči (nijjet učini) radi čega se uzima tejemmum (na primjer, radi namaza ili prihvaćanja Mushafa).

Nijjet tejemmuma za namaz glasi:

Ja odlučih uzeti tejemmum radi namaza i radi toga da se očistim, kako bih se mogao prihližiti Uzvišenom Allahu. Ove riječi se ne moraju izgovoriti nego se može samo tako u sebi naumiti.

2. Zatim dotaknemo dlanovima čistu zemlju ili predmet od zemlje, dlanove otresemo njima potaremo lice, kao da ga peremo.

3. Na isti način ponovo dotaknemo dlanovima čistu zemlju ili predmet od zemlje, pa potaremo lijevom desnu, a desnu lijevu ruku, sa vrha prstiju do iza laktova.

Sa jednim tejemmumom možemo klanjati više namaza, sve dok ne dođemo do vode. Ali, čim budemo u mogućnosti uzeti abdest ili okupati se, tejemmum neće više važiti pa se treba odmah okupati – ako je tejemmum uzet umjesto kupanja, ili uzeti abdest — ako je tejemmum uzet umjesto abdesta. Namaze koje smo klanjali sa tejemmumom ne treba naklanjavati.

Sve što kvari abdest, pokvariće i tejemmum.

 

gusul (kupanje)

Gusul je posebno vjersko kupanje koje je propisano u određenim prilikama spolno zrelim muškarcima i ženama. Kao i za abdest treba se naumiti obaviti gusul radi postizanja ritualne čistoće tj. tahareta.

Gusul se uzima na ovaj način:

1. usta i grlo vodom dobro isprati;

2. nos izaprati;

3. zatim cijelo tijelo oprati da nigdje suho ne ostane ni koliko se vrhom igle može dotaći.

 

Ukoliko osoba ne obavi bilo koji od ova tri uslova za gusul isti neće biti validan te s vremenom i nijedan ibadet nije obavljen u takvom stanju. Ako se iziđe van kupatila a zaboravi se nos ili usta isprati onda se može učiniti ako se sjeti bez ponovnog obavljanja kompletnog gusula. Zapravo ako se uzima gusul odmah treba prvo oprati ruke pa usta i nos tako da se ne može tokom kupanja zaboraviti.